Back to Bangkok – Groene curry

Thailand is een droom van een reisbestemming. De tempels zijn er sprookjesachtig, de stranden paradijselijk en de mensen hartelijk. En daarbovenop is er nog eens het het verrukkelijke eten, te vinden op elke hoek van elke straat: hartige pad thai, de kruidige kokossoep thom kha kai, mierzoete mango met sticky rice en natuurlijk de kleurrijke curry’s.

Een van de hoogtepunten van de reis was dan ook een kookworkshop met onze Thaise gastvrouw. Zij leerde ons hoe we de groene curry waar we bijna dagelijks van smulden ook gewoon thuis konden maken. Ondertussen is dit een beproefd recept geworden, eentje dat ik met alle plezier met jullie wil delen.

Thailand: prachtige tempels en paradijselijke stranden
Thailand: prachtige tempels en paradijselijke stranden

De basisingrediënten voor de curry zijn kip, groene groenten, kokosmelk en groene currypasta. Die laatste kan je zelf maken, maar ik koop groene currypasta gewoon in de (Aziatsiche) supermarkt.

Ingrediënten voor groene curry
Ingrediënten voor groene curry

Ingrediënten Thaise groene curry  (4 personen):

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 courgette
  • prinsessenboontjes
  • eventueel nog andere groene groenten naar smaak (groene paprika, selder, …)
  • 2 koffielepels Kaffir limoenblaadjes (ook verkrijgbaar in een potje in de reguliere supermarkt)
  • 4 à 5 koffielepels groene currypasta
  • 3  stengels citroengras
  • 400 ml kokosmelk
  • 500 gr kipfilet
  • peper en zout
  • olijfolie
Groene curry klaarmaken
Groene curry klaarmaken

De bereiding zelf is relatief eenvoudig. Snij de groentjes grof en verdeel de kip ik stukjes van ongeveer 5 cm diameter. Kruid deze met peper en zout.  Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot  en doe de groenten samen met de kip in de pot. Voeg ook het citroengras, de currypasta en de limoenblaadjes toe. Meng alles goed door elkaar en laat dit ongeveer 5 minuten aanstoven. Voeg vervolgens de kokosmelk toe, roer goed om en laat verder sudderen op een gemiddeld vuurtje. Roer af en toe en proef of de curry voldoende gekruid is. Voeg indien nodig nog wat currypasta of limoenblaadjes toe.

Groene curry: รสอร่อย!
Groene curry: รสอร่อย!

Nadat de curry ongeveer een kwartiertje heeft gesudderd is hij klaar. Vis het citroengras uit het stoofpotje en en serveer de groene curry met rijst. รสอร่อย!

Smullen van groene curry in Koh Phangan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s