Adresje: Karel de Stoute

Op 27 december, midden tussen Kerst en Nieuw werd ik 29 jaar. En ja, ik weet het, er wordt in die dagen al heel wat gevierd, gegeten en gedronken. Toch sta ik erop dat mijn verjaardag niet zomaar tussen de mazen van het feestnet verdwijnt.  En bij feesten hoort nu eenmaal lekker eten! Met volle goesting trokken we richting Karel de Stoute, ik had opgevangen dat chef Thomas De Muynck er goed bezig is, dus was razend benieuwd.

karel de stoute bisBij het binnenkomen in het eeuwenoude historische pand in het Gentse Patershol waan je je direct in een gezellige huiskamer. Het is een eerder klassiek, beetje rustiek interieur maar desalniettemin perfect sfeervol en warm, zeker als je op een gure winterse zaterdagavond komt aanwaaien. We worden verwelkomd met een aperitief van het huis: Champage met een scheutje Gentse Roomer, vergezeld van lekkere amuses. collage hapjesDe hapjes zijn krokantje van wasabi met crème van wasabi, hitsjiki en ansjovis; mosseltje zoetzuur met wakame en dashi; tartaar van kalfsvlees met rammenas, quinoa, gemarineerde komkommer, zure room en haringkaviaar en ten slotte handgerolde couscous, hangop, tempura van forel en mousse van gerookte forel. Deze kleine smaakvolle toppertjes geven ons meteen een idee van wat ons te wachten stond, nml. heerlijke Vlaamse keuken met goede ingrediënten maar met duidelijke Oosterse invloeden: we hadden er meteen zin in!

collage voorgerechtHet eerste voorgerecht van gerookte paling met avocado, miso, groene kruiden en zuring is meteen superlekker. Miso leerden we maar al te goed kennen tijdens onze culinaire avonturen in Japan. Het is een gefermenteerde pasta van sojabonen die daar zo wat bij iedere maaltijd wordt geserveerd. Bij ons vind je misopasta in de Aziatische supermarkt en ikzelf gebruik het ook geregeld als basis voor marinades. De ietwat zoete sojasmaak paste heerlijk bij de zilte paling , zuur-frisse zuring en zachte avocado.

Daarna volgde een typisch Vlaams gerecht: grijze garnalen met hoeve-ei, karnemelk, hazelnoot en waterkers. Oftewel de overheerlijke karnemelkstampers van mijn mama, maar dan wel next level. Comfort food op zijn best :-) De witte wijn erbij – een Zuid-Afrikaanse Simonsig uit Stellenbosch – was met zijn volle, romige smaak een perfecte partner voor dit tweede gerecht.

hoofdgerechtbisDe zwartpootkip was het favorietje van mijn vriend. Ze werd geserveerd met pistache, truffel, bataat boekwijt en beukenzwam. Heel erg smaakvol, net zoals ons hoofdgerecht van onglet West-Vlaams rood, ossenstaart, sjalot, sesam en aubergine. Stevige kost maar fijn bereid. We konden ook kiezen voor tarbot met curry, chorizo, bouchots en venkel, klonk smakelijk maar we hadden beiden goesting in een stukske vlees. Daar hebben we geen spijt van gehad.

dessert3Afsluiten deden we op bekoorlijke wijze met rijstpap, karamel, mandarijn en merengue. Een heerlijk samenspel van zoete smaken dat vlot naar binnen werd gelepeld. We kregen er een zoete Sherry Fernando de Castilla bij, njam! Er volgde nog thee met snoeperijen; een pralinetje, brownie, madeleine en heerlijke marshmellow die zomaar wegsmolt op je tong.

We betaalden iets meer dan €100 euro per persoon voor aperitief met hapjes, vijf gangen, aangepaste wijnen (die rijkelijk vloeiden) en koffie met versnaperingen. Dit vonden wij een zeer correcte prijs. Kortom, heerlijke gerechten – ambitieus met een tikje nostalgie-, gezellige huiskamersfeer en goede prijs-kwaliteitsverhouding: zonder meer een aanrader!

Karel de Stourte // Vrouwebroersstraat 5 //  9000 Gent // +32 (0)9 224 17 35 // www.restkareldestoute.be //

Advertenties

One thought on “Adresje: Karel de Stoute

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s