Heerlijke rabarbertaart met ricotta

De smaak van rabarber is voor mij pure nostalgie en onlosmakelijk verbonden met mijn grootouders zaliger. In zijn tuin kweekte mijn opa als landbouwer op rust menig groente, waaronder ook rabarber. Van oma kregen we altijd beschuiten met zelfgemaakt rabarberconfituur voorgeschoteld – al was het vaak meer confituur dan beschuit. Smullen dat we deden van haar heerlijke zuurzoete lekkernij!

ingredienten rabarbertaart kardemon zanddeeg

In dit recept combineer ik de zoetzure rabarber met frisse riocotta en een heerlijk zanddeeg met kruidige kardemon. Hoewel kardemon vaak gebruikt wordt in Indische stoofpotjes en curry’s, hou ik er vooral van om het in zoete bereidingen te verwerken. Kardemon zorgt  voor een hartige, kruidige en warme smaak, ideaal bij gebak en koekjes. Je kan kardemon zowel in de originele peultjes als in poedervorm kopen. Om te bakken gebruik ik eigenlijk altijd het poeder omdat dat heel handig te doseren is.

recept rabarbertaart rabarber zanddeeg kardemon honing ricotta deel 1De basis voor het recept van deze taart haalde ik bij ons aller Pascale Naessens. Jip, Pascale heeft wel degelijk  enkele niet te versmaden dessertrecepten in een van haar kookboeken staan (mijns insziens haar beste: Puur Genieten en toch Gezond en Slank 2).  Het recept voor het heerlijke zanddeeg heb ik van haar overgenomen. Ik voegde een kleine eigen touch toe met wat kardemon.

rabarbertaar zanddeeg kardemon amandelStrooi best wat bloem over de bakplaat vooraleer je het deeg uitrolt. Bestrijk het deeg eventjes met wat eiwit alvorens je de taart de oven inschuift, zo krijg je een heerlijke goudbruine korst. De finishing touch met de amandelschilfers geeft deze taart net dat tikkeltje meer. Njam: en dan nu puur genieten, smakelijk!

Advertenties

2 thoughts on “Heerlijke rabarbertaart met ricotta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s